Φυλλάδιο Χαλκιαδάκης - ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΠΛΕΟΝ - σελίδα 25

thumbnail - Φυλλάδια Χαλκιαδάκης.
25 / 81
 
ΥΠΕΡΧ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2021 ψημένες . Να ροδίζουν, ν αχνίζουν . Με μια κρούστα τραγανή γύρω τους , μια κρούστα φτιαγμένη με λιόλαδο καυτό και μεράκι Και θυμάμαι το ξυσμένο τυρί, αθό- τυρο ή κεφαλοτύρι , πασπαλισμένο πάνω στις ροδέλες , και θυμάμαι τις τριμμένες ντομάτες που τις τηγανίζουν στο λάδι και περιχύνουν τις τηγανισμέ- νες πατάτες , και θυμάμαι τα σφουγ - γάτα τα μαλαχτά ( μαλαχτό είναι το σφουγγάτο που γίνεται με βρασμένες πατάτες ). Είναι τα μικρά μυστικά μας. Το ήθος της κουζίνας της Κρήτης Είναι η ευρη- ματικότητα της γυναίκας , η τόλμη της Είναι η αγάπη για τους άλλους , είναι η δική της αυτοπεποίθηση . Εκείνη τον δημιούργησε τούτο τον σπουδαίο πο- λιτισμό . Η γυναίκα . Η γυναίκα της Κρή- της. Οι άντρες μαγείρευαν συνήθως στις γιορτές και στα πανηγύρια. Όπως εδ, σε μιαν από τις όμορφες πολιτι - στικές εκδηλσεις του σπουδαίου του - ριστικού χωριού Μάλια , σε μια προσπάθεια να ξαναβρεί τον βηματι - σμό του ο τόπος . Είδατε καμιά γυναίκα να μένει απα- θής όταν δεν αρέσει σε κάποιον το φα- γητό της; Είδατε και καμιά να μην νιθει βαθιά στην ψυχή της την ανα- γάλλια όταν βλέπει τους άλλους να το απολαμβάνουν; Τα παιδιά της , τους συγγενείς , τους φίλους , τους ξένους . Να κάμω κι εγ την εξομολόγησή μου: Δεν με πολυνοιάζει αν είναι ψη- μένο στην παραστιά ένα ντόπιο φαΐ, στο υγραέριο ή στις σύγχρονες επαγω- γικές κουζίνες . Με νοιάζει, όμως , να με- ταφέρει την αλήθειά του. Τη γεύση που έδωσε ο πλάστης στα γεννήματα της γης και τη γεύση που έδωσε ο μάγερας στο δημιούργημά του . Με νοιάζει να είναι ψημένο με αγάπη! Κοιτάζω τις φωτογραφίες και θυμάμαι τις παλιές ευρηματικές νοικοκυρές Ροδέλες οι πατάτες ομορφοκομμένες, αληθινά καλλιτεχνήματα . Κι ομορφοψημένες Να ροδίζουν, ν' αχνίζουν. Με μια κρούστα τραγανή γύρω τους , μια κρούστα φτιαγμένη με λιόλαδο καυτό και μεράκι. 25

Άλλα φυλλάδια Χαλκιαδάκης

Τελευταία φυλλάδια