ΥΠΕΡΧ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2021
ψημένες . Να ροδίζουν, ν αχνίζουν . Με
μια κρούστα τραγανή γύρω τους , μια
κρούστα φτιαγμένη με λιόλαδο καυτό
και μεράκι
Και θυμάμαι το ξυσμένο τυρί, αθό-
τυρο ή κεφαλοτύρι , πασπαλισμένο
πάνω στις ροδέλες , και θυμάμαι τις
τριμμένες ντομάτες που τις τηγανίζουν
στο λάδι και περιχύνουν τις τηγανισμέ-
νες πατάτες , και θυμάμαι τα σφουγ -
γάτα τα μαλαχτά ( μαλαχτό είναι το
σφουγγάτο που γίνεται με βρασμένες
πατάτες ).
Είναι τα μικρά μυστικά μας. Το ήθος
της κουζίνας της Κρήτης Είναι η ευρη-
ματικότητα της γυναίκας , η τόλμη της
Είναι η αγάπη για τους άλλους , είναι η
δική της αυτοπεποίθηση . Εκείνη τον
δημιούργησε τούτο τον σπουδαίο πο-
λιτισμό . Η γυναίκα . Η γυναίκα της Κρή-
της. Οι άντρες μαγείρευαν συνήθως
στις γιορτές και στα πανηγύρια. Όπως
εδ, σε μιαν από τις όμορφες πολιτι -
στικές εκδηλσεις του σπουδαίου του -
ριστικού χωριού Μάλια , σε μια
προσπάθεια να ξαναβρεί τον βηματι -
σμό του ο τόπος .
Είδατε καμιά γυναίκα να μένει απα-
θής όταν δεν αρέσει σε κάποιον το φα-
γητό της; Είδατε και καμιά να μην
νιθει βαθιά στην ψυχή της την ανα-
γάλλια όταν βλέπει τους άλλους να το
απολαμβάνουν; Τα παιδιά της , τους
συγγενείς , τους φίλους , τους ξένους .
Να κάμω κι εγ την εξομολόγησή
μου: Δεν με πολυνοιάζει αν είναι ψη-
μένο στην παραστιά ένα ντόπιο φαΐ,
στο υγραέριο ή στις σύγχρονες επαγω-
γικές κουζίνες . Με νοιάζει, όμως , να με-
ταφέρει την αλήθειά του. Τη γεύση που
έδωσε ο πλάστης στα γεννήματα της
γης και τη γεύση που έδωσε ο μάγερας
στο δημιούργημά του . Με νοιάζει να
είναι ψημένο με αγάπη!
Κοιτάζω τις φωτογραφίες
και θυμάμαι τις παλιές
ευρηματικές νοικοκυρές
Ροδέλες οι πατάτες
ομορφοκομμένες, αληθινά
καλλιτεχνήματα .
Κι ομορφοψημένες
Να ροδίζουν, ν' αχνίζουν.
Με μια κρούστα τραγανή
γύρω τους , μια κρούστα
φτιαγμένη με λιόλαδο
καυτό και μεράκι.
25