Φυλλάδιο ΚΡΗΤΙΚΟΣ - ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΠΛΕΟΝ - σελίδα 29

thumbnail - Φυλλάδια ΚΡΗΤΙΚΟΣ - Εκπτωτικά προϊόντα - πίτα, γάλα, αυγά, βούτυρο, ζάχαρη, ρύζι, ελαιόλαδο, σταφίδες. Σελίδα 29.
29 / 49

Προϊόντα σε αυτό το φυλλάδιο

 
Υλικά • 300 γρ. ρύζι • 400 ml νερό • 1 λίτρο γάλα πλήρες χλιαρό • 100ml ελαιόλαδο • 5 αυγά . • 1/4 κουταλάκι μοσχοκάρυδο • Αλάτι • Πιπέρι • 20 γρ. σιμιγδάλι ψιλό • 200 γρ. φέτα • 100 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο Εκτέλεση 1. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το νερό να βράσει. Ρίχνουμε το ρύζι και το ελαιόλαδο. Μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 2 λεπτά ανακατεύοντας κατά διαστήματα. 2. Όταν τραβήξει το νερό, ρίχνουμε το γάλα και βράζουμε για 5 λεπτά. 3. Αποσύρουμε από τη φωτιά και χτυπάμε τα αυγά σε ένα μπολ. Ρίχνουμε τα αυγά μέσα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε πολύ καλά. 4. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και αλατοπιπερώνουμε. Ρίχνουμε τη φέτα θρυμματισμένη σε χοντρά κομμάτια, το κεφαλοτύρι και ανακατεύουμε απαλά. 5. Λαδώνουμε πολύ καλά ένα ταψί και πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι και μεταφέρουμε το μείγμα με το ρύζι. 6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 1 ώρα στις αντιστάσεις. 7. Αφού ψηθεί αφήνουμε να κρυώσει για λίγο και σερβίρουμε. Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη Ρυζόπιτα με τυριά Μια πίτα, που με τις πολλές παραλλαγές της, κοσμεί τα τοπικά εδεσματολόγια πολλών περιοχών της Ελλάδας, είναι η ρυζόπιτα. Θα την βρούμε τόσο σε γλυκιά όσο και σε αλμυρή εκδοχή με το ρυζάκι να αποτελεί ουσιαστικά τον καμβά, επί του οποίου η φαντασία της νοικοκυράς και η διαθεσιμότητα των τοπικών πρώτων υλών, κεντούν μια ανεξάντλητη ποικιλία γεύσεων. Στην Ήπειρο, λοιπόν, τον τόνο δίνουν τα πλούσια σε γεύση τυριά, όπως η φέτα και η μυζήθρα, πάντοτε με την προσθήκη ολόφρεσκων αυγών και ντόπιου γάλακτος. Τυρένια ταυτότητα έχει και η γνωστή λευκαδίτικη ρυζόπιτα, ενώ στη Θεσσαλία τα καρύδια, το σουσάμι, οι σταφίδες, τα κανελογαρύφαλλα, κάνουν τη ρυζόπιτα να θυμίζει μπακλαβά. Στην Κοζάνη πάλι η παραδοσιακή ρυζόπιτα ονομάζεται μπουρέκι της νύφης και μετατρέπεται σε γλυκό, που συνήθιζαν να ετοιμάζουν οι νεόνυμφες κοπέλες την Τρίτη, μετά την Κυριακή του γάμου τους, με πρωταγωνιστές -εκτός από τα αυτονόητα, δηλαδή το ρύζι, τη ζάχαρη και το βούτυρο-, τα αμύγδαλα, την κανέλα, το λεμόνι και βέβαια τον κρόκο Κοζάνης. Θησαυροί ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Ονοματεπώνυμα Προϊόντα Ελλήνων Παραγωγών 29

Άλλα φυλλάδια ΚΡΗΤΙΚΟΣ

Τελευταία φυλλάδια